"Ja Bart, ik kan toch niet al die wachtwoorden onthouden?!"
Herken je dit?
- "2FA? staat dat voor 2 Friet Alstublieft?" (dit zei echt iemand! 2x fout, want het is PATAT!)
"Mijn IT afdeling is zó irritant, ik móet ELKE maand een nieuw wachtwoord aanmaken! Helemaal gek geworden die lui. Ik verander gewoon telkens 1 letter."
"Nou en dan kunnen ze erin, so what? Ik heb niks te verbergen."
"Onze wachtwoorden staan gewoon in een Excel op de netwerkschijf"
"Ik denk dat mijn mensen dat zelf wel goed kunnen"
Ja? Let dan even goed op.
Weet je hoe lang het duurt voordat een hacker binnen is als je een zwak wachtwoord gebruikt? Binnen één seconde.
Stel je voor dat je werknemers hebt die thuis overal hetzelfde wachtwoord gebruiken. Dat is vrij aannemelijk toch? Hoe groot acht je dan de kans dat ze dat op het werk ook doen? En misschien wel met hetzelfde wachtwoord. Als je dus thuis niet veilig werkt is dat een risico op je werk? Ja. Het ligt echter iets genuanceerder: als je geen idee hebt dat je gevaar loopt én niet de juiste vaardigheden hebt dan lukt het natuurlijk niet.
Dat hier veel te winnen valt blijkt wel uit het jaarlijkse lijstje met de meest gebruikte wachtwoorden in Nederland:
Wat is de oplossing?
Allereerst moet je je bewust zijn van de wereld om je heen, vooral de kant die je niet kunt zien. Vanaf daar kunnen we werken aan digitale vaardigheden die zorgen voor digitaal veilig werken. Door kennis toe te voegen en hands-on het voor te doen en te helpen met instellen van een aantal zaken schroef je heel snel het beveiligingsniveau op.
Met de implementatie van simpele hulpmiddelen als 2FA apps, wachtwoordmanagers en simpele regels is dit eigenlijk in een middag of een dag te doen. Thuis draai je toch ook de deur op slot als je weg gaat?